Η ίδρυση του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας "Αχυρόστρατα" στην Φωκίδα μετράει μόλις 10 μέρες. Ήταν την Κυριακή 29/11/2009 που πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συγκέντρωση των μελών όπου διαβάστηκε ,συζητήθηκε και υπογράφτηκε το καταστατικό του συλλόγου. Επίσης εκλέχτηκε η προσωρινή διοίκηση του συλλόγου

Στο περιβαλλοντικό κέντρο στην Άμφισσα και ώρα 12:00 πρωτοχτύπησε η καρδιά της ερασιτεχνικής Αστρονομίας στην Φωκίδα. Μαζεύτηκαν μικροί και μεγάλοι, με ενδιαφέρον για την αστρονομία, και της αστρικής παρατήρησης αλλά και πολλοί που επιθυμούν για πρώτη φορά να έρθουν σε επαφή μ'αυτή την δραστηριότητα.

Το ιδρυτικο και έμπειρο μέλος Δημήτρης Μπελούμπασης δώρησε στον σύλλογο ένα καταπληκτικό τηλεσκόπιο. Χειρονομία που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την συνέλευση.

Πολλά βιβλία Αστρονομίας, χάρτες τ'ουρανού, τηλεσκόπια, κυάλια και αφίσες με Άστρα, σφαιρωτά σμήνη και γαλαξίες κοσμούσαν την αίθουσα της συνέλευσης. .

Κατά το πρώτο μέρος προβλήθηκαν φωτογραφίες από αστρικά αντικείμενα, γαλαξίες, εκρήξεις σουπερνόβα, γαλαξιακά σμήνη, αστρικά νέφη και πλανήτες, επενδυμένα με υπέροχη μουσική του συναδέλφου μας Δημήτρη Καρατζά.