ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Φωκίδας ΑΧΥΡΟΣΤΡΑΤΑ,

διοργανώνει ημερήσια επίσκεψη -εκδρομή ψυχαγωγικού, πολιτιστικού και αστρονομικού ενδιαφέροντος σε ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ και -ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ (Αθήνα),

την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

 

Πρόγραμμα επίσκεψης- εκδρομής:

8.00 Αναχώρηση από Άμφισσα

12.00 Άφιξη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης

12.00-14.00 Ξενάγηση.

 

Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης είναι αρχαιολογικό μουσείο επικεντρωμένο στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακροπόλεως των Αθηνών. Το μουσείο κτίσθηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως και στους πρόποδές του καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από την Μυκηναϊκή περίοδο έως την Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται πάνω στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη, κατάλοιπο των Ρωμαϊκών και πρώιμων βυζαντινών Αθηνών.

Το μουσείο θεμελιώθηκε το 2003 ενώ ο Οργανισμός Μουσείου Ακρόπολης ιδρύθηκε το 2008. Τέλος άνοιξε στο κοινό στις 21 Ιουνίου 2009. Περί τα 4.000 αντικείμενα εκτίθενται σε ένα χώρο 14.000 τετραγωνικών μέτρων.

 

14.00 – 16.00 Ελεύθερος χρόνος

16.00 Συγκέντρωση και μετάβαση στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Συγγρού 387 - Π. Φάληρο)

16.30 Παρακολούθηση της ψηφιακής παράστασης ΤΟ ΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Διάρκεια 40’

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι με προορισμό τον Ήλιο. Από τη γέννηση του πλησιέστερου σε μας άστρου ως το θάνατό του και από τους αρχαίους πολιτισμούς της Αιγύπτου και των Μάγια ως τα τελευταίας τεχνολογίας επίγεια και διαστημικά μας τηλεσκόπια, το ταξίδι αυτό μας αποκαλύπτει ότι ο Ήλιος είναι το πλησιέστερο αλλά και ένα πολύ «δραστήριο» άστρο. Η αέναη εμφάνιση και εξαφάνιση των ηλιακών κηλίδων, η ασταμάτητη ροή του ηλιακού ανέμου, οι τεράστιες εκροές ύλης από το στέμμα του, η παραγωγή ενέργειας στο εσωτερικό του είναι ορισμένα μόνο από τα φαινόμενα που συνεχίζουν να μελετούν οι αστρονόμοι στην προσπάθειά τους να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά που κρύβει «Το Άστρο της Ημέρας». (Παραγωγή: Ίδρυμα Ευγενίδου, 2010)

17.30 Παρακολούθηση της ψηφιακής παράστασης Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ Διάρκεια 40’

Τα άστρα, όπως και κάθε τι άλλο στο Σύμπαν, γεννιούνται, εξελίσσονται και κάποια στιγμή πεθαίνουν. Στα τελευταία στάδια της ζωής τους όλα τα άστρα μετατρέπονται σε κόκκινους γίγαντες. Το στάδιο αυτό είναι ο προθάλαμος του θανάτου τους που θ' αφήσει πίσω του ένα από τρία πιθανά "λείψανα" ανάλογα με τη μάζα, που έχει κάθε άστρο. Άστρα με λιγότερα υλικά από 4 ηλιακές μάζες θα μετατραπούν σε άσπρους νάνους. Άστρα με 4 έως 25 ηλιακές μάζες θα μετατραπούν σε πάλσαρ ή άστρα νετρονίων, ενώ άστρα με ακόμη μεγαλύτερες μάζες θα καταλήξουν να γίνουν μαύρες τρύπες. Ο εκρηκτικός, όμως, θάνατος ενός άστρου είναι ταυτόχρονα ένα τέλος και μία αρχή. Γιατί χωρίς τις αστρικές εκρήξεις δεν θα υπήρχε η Γη, δεν θα υπήρχαν βράχια και βότσαλα, δεν θα υπήρχαν φυτά και ζώα, δεν θα υπήρχε ο άνθρωπος. (Παραγωγή: Ίδρυμα Ευγενίδου, 2009)

19.00 (περίπου) Αναχώρηση από Αθήνα

 

Κόστος συμμετοχής: 35 € το άτομο.

Για νέους κάτω των 18 ετών: 15 € το άτομο.

Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται

-η μετάβαση και η επιστροφή με πούλμαν

-το εισιτήριο εισόδου και η ξενάγηση στο μουσείο της Ακρόπολης

-τα δύο εισιτήρια των ψηφιακών παραστάσεων στο πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

 

Για την καλύτερη διοργάνωση της επίσκεψης θα διευκόλυνε η έγκαιρη κράτηση θέσεων. Για τον λόγο αυτό μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Στάθη Πετώνη στο τηλέφωνο 6936.611351 μέχρι την Κυριακή 24/10/2010.

 

p { margin-bottom: 0.21cm; }